بیمارستان تخصصی کودکان اکبر

رفلاكس در اطفال ممكن است باعث استفراغهاي مكرر، سرفه و مشكلات تنفسي ديگر شود .

 

دکتر سید علی جعفری در گفتگو با واحد روابط عمومی بیمارستان فوق تخصصی کودکان اکبر اظهار داشت: رفلاکس یا برگشت غذا به مری، معمولاً در نتیجه شرایطی ایجاد می شود که اسفنکتر یا دریچه مری به معده دچار مشکل است.  این دریچه عضلانی که در انتهای مری قرار دارد، هنگام انتقال غذا به داخل معده، باز و سپس بسته می شود تا غذا از معده به مری برگشت نکند. زمانی که این ماهیچه ها به درستی عملکرد طبیعی خود را انجام ندهند و محتویات معده به داخل مری برگردد، تهوع و سوزش سرِ دل اتفاق می افتد.

رئیس بزرگترین بیمارستان فوق تخصصی کودکان شرق کشورعنوان کرد: رفلاكس در اطفال ممكن است باعث استفراغهاي مكرر، سرفه و مشكلات تنفسي ديگر شود اما اكثر اطفال تا يكسالگي بتدريج بهبود مي يابند. 
فوق تخصص بیماری های گوارش اطفال با بیان اینکه اين بيماري به بزرگسالان اختصاص نداشته و نوزادان و اطفال با آن مواجه هستند، گفت: بايد توجه داشت كه اين بيماري در اطفال شایع است و به ويژه در ماههاي اول تولد معمولا طبيعي است و در صورتيكه با مشكلات ديگري همراه نباشد عارضه‌اي ايجاد نمي‌كند. بتدريج و با افزايش سن تا يكسالگي اين مشكل در درصد قابل توجهي از كودكان برطرف ميشود بطوريكه كمتر كودك 2 ساله‌اي را ميتوان يافت كه همچنان دچار اين مشكل باشد اما به هر صورت حل مشكل درصد كمي از بيماران نيازمند مداخلات درماني خواهد بود. 

ایشان شايع‌ترين علايم اين بيماري در كودكان را درد، بي تابي و گريه مداوم يا ناگهاني پس از خوردن غذا ( كه بسياري اوقات با دل‌پيچه اشتباه گرفته‌ ميشود)، بالا آوردن و استفراغ مكرر بعد از وعده‌هاي غذائي ،ادامه يافتن بالا آوردن هاي كودك پس از يكسالگي ،خوب نخوابيدن كودك ،وزن نگرفتن يا كاهش وزن، غذا نخوردن يا كم غذا خوردن علي‌رغم گرسنه بودن دانست.

استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه اين مسئله به ويژه در ماههاي نخست تولد امری طبیعی است، گفت: اولين مسئله حفظ آرامش است و به کار بردن توصیه هایی از قبیل: موقع غذا دادن، طفل را در وضعيت قائم قرار دهيد، در صورتيكه طفل بوسيله شيشه شير مينوشد هر 3 تا 5 دقيقه آروغ كودك را بگيريد، بلافاصله بعد از خوردن غذا كودك را به حالت افقي نخوابانيد و حد اقل 30 دقيقه صبر نمائيد، در صورت به خواب رفتن طفل، او را با رعايت نكات ايمني حتي‌الامكان روي سطحي شيب دار بخوابانيد بطوريكه سر كودك بالاتر از بدن وي قرار گيرد، در برخي موارد با غليظ‌تر شدن غذا ، از ميزان رفلاكس كودك كاسته ميشود. در چنين شرائطي با مشورت پزشك ميتوانيد 2 تا 3 قاشق لعاب برنج به هر وعده غذاي كودك اضافه كنيد ( بديهي است كه براي عبور اين مايع غليظ شده حتما سوراخ سر شيشه بايد گشادتر شود) که این موارد می تواند نقش موثری در کنترل و درمان این بیماری داشته باشد.

ایشان در پایان یکی از نکات  مهم در کنترل رفلاکس را كم كردن از مقدار شير خورده شده در هر وعده و در عوض افزودن تعداد دفعات خوردن شير دانست و افزود در صورت بروز هرگونه از علائم مراجعه به پزشک متخصص توصیه می شود.